baner candyweb

Jak przyrządzić lemoniadę na upalne dni?

lemoniada cytrynowa

Lato jest już w pełni. Temperatury przekraczają nawet 30º Celsjusza. A co za tym idzie, nie ma się wtedy na nic siły i chęci. W tak upalne dni, każdy z nas marzy o tym, aby choć odrobinę się ochłodzić. Niektórzy wytrzymują te fale gorąca dzięki klimatyzacji bądź wiatrakom. Inni biorą zimne prysznice w ciągu dnia. A jeszcze inni szukają orzeźwienia poprzez przygotowywanie napojów. Dzisiaj przedstawiamy, jak zrobić domową lemoniadę. Sprawdź szczegóły.

Jak zrobić domową lemoniadę?

Lemoniada jest świetnym rozwiązaniem na upały. Nie tylko dobrze nawodni organizm, ale też doda orzeźwienia, o które się zabiega podczas tych gorących dni. Dzisiaj dostępnych jest wiele przepisów odnośnie przygotowania przepysznych lemoniad. I trzeba tutaj stwierdzić, że żaden z przepisów na przyrządzenie domowej lemoniady nie jest trudny do wykonania. Oto wskazówki, jak przygotować orzeźwiający napój.

Lemoniada cytrynowa

Ogólnie rzecz biorąc lemoniada cytrynowa, jest klasycznym napojem, który wykonuje się latem do picia. Żeby ją przygotować, nie trzeba mieć, nie wiadomo jakich zdolności. Wystarczy tylko wykazać odrobinę chęci. Jak sama nazwa wskazuje, do przygotowania tej lemoniady, będą potrzebne cytryny. A jak wiemy, ten owoc cytrusowy zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, która wspiera między innymi układ odpornościowy. Jednak przejdźmy do szczegółów. Jak przygotować wyśmienitą lemoniadę cytrynową?

Na samym początku trzeba oczywiście przygotować zarówno produkty, jak i niezbędne naczynia. Składniki, których będziesz potrzebować to: 1,5 litra wody mineralnej, 3 cytryny (w tym jedna do ozdobienia), 2 limonki, 4 łyżki cukru lub miodu, mięta – kilka listków oraz kostki lodu.

Orzeźwiający napój przygotujesz w zaledwie chwilę, ponieważ przygotowanie lemoniady cytrynowej jest bardzo proste. Pierwszym krokiem, jaki trzeba wykonać to wlać wodę mineralną do dzbanka. Następnie wycisnąć sok z dwóch cytryn oraz limonek. Tak jak było zapisane przy składnikach, jedna cytryna jest do ozdoby, zatem więc należy ją umyć i pokroić w plasterki, po czym wrzucić do dzbanka z wodą. Do powstałego soku dodajemy cukier bądź miód (w zależności od własnych preferencji) oraz kilka umytych listków mięty. Całość należy dobrze wymieszać. Tak w zasadzie to lemoniada jest już gotowa. Jednak żeby wyszła jeszcze bardziej orzeźwiająca, rekomendowane jest dodanie kilku kostek lodu.

Lemoniada w wielu innych smakach

Lemoniada nie musi być tylko o smaku cytrusów. Dzisiaj można eksperymentować ze smakami i zamiast cytryn, limonek czy pomarańczy dodawać również inne owoce lub… warzywa. Przygotowanie lemoniad jest tanie i bardzo proste. Wystarczy tylko mieć pod ręką odpowiednie składniki. A potrzeba ich naprawdę niewiele. Dzisiaj można spotkać się między innymi z takimi smakami lemoniad jak: arbuzowa, ogórkowa czy z dodatkiem bazylii i rozmarynu. Jednak to tylko znikoma część tych orzeźwiających napojów.

Na jaką lemoniadę się zdecydujesz? Klasyczną cytrynową czy może na jakiś inny wyszukany smak?