baner candyweb

Kukurydza – złoto Indian

kukurydzę

Czy ktoś z nas mógłby sobie wyobrazić seans kinowy bez popcornu czy śniadania bez płatków kukurydzianych? Kukurydzę zjadamy niemal codziennie, często nie zdając sobie sprawy jak wiele wartości odżywczych jest w niej zawarte.

Bardzo ciekawym faktem jest to, że kukurydzę wymyślił, poprzez skrzyżowanie różnych traw, człowiek. W naturze nigdy wcześniej nie spotkano dziko rosnącej kukurydzy. Jej przodkiem była meksykańska trawa teosinte. To właśnie w Meksyku powstała pierwsza odmiana zboża, którego ostateczną formę widzimy na półkach osiedlowego warzywniaka.

Jedz kukurydzę !

Kukurydza ma bardzo dużo wartości odżywczych, jest kaloryczna i przygotowana w odpowiedniej formie przepyszna. Stanowi bogate źródło magnezu i węglowodanów. Niestety białko w tej roślinie nie jest najlepszej jakości, przez co nie może być podstawą codziennego żywienia człowieka. Kukurydza jest także uboga w niacynę, której brak może spowodować objawy takie jak biegunka i wymioty, prowadzące do odwodnienia i śmierci.

Podróżnicy z Europy docierając do Ameryki odkryli kukurydzę,w której się rozsmakowali. Postanowili ją spożywać jako główny element codziennej diety. W późniejszym czasie zaczęli umierać na objawy przypominające dzisiejszą grypę żołądkową. Okazało się, że umieralność spowodowana była brakiem niacyny.

Przepraszam? To czerwone to też kukurydza?

Wiesz już skąd się wzięła kukurydza, że jest zdrowa jednak nie jest zamiennikiem podstawowych pokarmów roślinnych. Może jedynie wzbogacić i urozmaicić naszą dietę. Jednak czy wiesz, że istnieją odmiany o np. czerwonym kolorze? Okazuję się że ziarna kukurydzy, rosnące w różnych regionach świata różnią się kolorem! Mogą przybierać niebieski, czarny a nawet różowy kolor.

Czy będziemy jeździli na kukurydzę?

Mało kto wie, że kukurydzę stosuje się obecnie w produkcji paliw samochodowych jako substytut benzyny lub dodatek do niej. Wszystko przez to, że z kukurydzy wytwarzany jest alkohol – bioetanol. W USA paliwo, które możemy spotkać na stacji paliw pod nazwą E10 składa się właśnie w 10 % z bioetanoli i 90 % z benzyny. Natomiast w Brazylii i Argentynie można zalać do pełna paliwem wyprodukowanym w 100 % z bioetanolu – możemy go spotkać pod nazwą E100.

Następnym razem jadąc do marketu lub przechodząc przez targowisko natkniesz się na żółtą kukurydzę, zapakuj ją do koszyka, usmaż na maśle, posól, popieprz i zajadaj się póki gorąca!