Jak wykorzystać w kuchni gruszki – przydatne informacje kulinarne
Drzewa owocowe dają różne owoce, jedne dają jabłka, inne zaś śliwki, a jeszcze inne gruszki – to właśnie gruszkom przyjrzymy się dziś z bliska. Można bowiem przygotować z nich naprawdę wiele smacznych potraw i deserów. Sięgają po nie najmłodsi i najstarsi, nawet niektóre zwierzęta nie odmówią nam, jeżeli poczęstujemy je soczystą gruszką prosto z drzewa lub w karmie. Co można przygotować z gruszek?
Gruszka i jej pozytywne cechy
Zanim przejdziemy do wymieniania smacznych posiłków, które można stworzyć z wykorzystaniem gruszek, powiedzmy sobie kilka słów na temat samych owoców. Grusza to rodzaj drzewa owocodajnego, które należy do niewielkiego gatunku drzew różowatych. Te gatunki bardzo łatwo można ze sobą krzyżować i otrzymywać z nich najróżniejsze podgatunki. Szacuje się, iż grusze mają ponad 70. różnych gatunków, jednak różne źródła podają inne liczby.
Owoce, które wydaje standardowa grusza, są stożkowate – to tak, jakby jabłko miało pewne uwypuklenie na górze. Kolor w większości przypadków jest żółty, rdzawy lub żółto-brązowy. Owoc w trakcie dojrzewania staje się miękki z dość specyficzną konsystencją – skórka gruszy jest grubo ziarnista, a wnętrze miękkie.
Tak jak każdy owoc, również grusza ma swoje pozytywne oddziaływanie na nasz organizm. Jej cenne wartości odżywcze oraz właściwości są dla wielu z nas bezcenne, dlatego w wielu przypadkach jest to owoc, który jemy niemal codziennie. Jedni mają w domu kosz jabłek, inni zaś wolą ten kosz napełnić gruszkami. Jaki zatem właściwości i wartości mają te żółte i niepozorne owoce?
Co może zaoferować nam owoc gruszy?
Gruszki są znane człowiekowi już od dawien dawna, a ich wartość docenili już wtedy starożytni. Wtedy najczęściej pito wywar z grusz, do leczenia przeziębienia oraz kaszlu. Dzisiaj znamy o wiele więcej możliwości gruszek, a naukowcy zgodnie twierdzą, że w gruszkach znajduje się mnóstwo:
- jodu,
- boru,
- potasu,
- witaminy C,
- i wiele więcej.
Gruszki są przede wszystkim polecane przy problemach trawiennych, kiedy męczą nas zaparcia, czy też biegunki. Owoc działa na te dwie przypadłości znakomicie. Miękkie i dojrzałe gruszki pomagają w przypadku zaparć, natomiast cierpkie gruszki pomagają w przypadku rozwolnienia i biegunki. Co zatem można przygotować z gruszek?
Gruszkowe rewolucje kulinarne
Większość z nas kojarzy gruszki ze słodkimi, miękkimi i soczystymi owocami, które można wykorzystać głównie do deserów, ciast oraz koktajli. Niemniej jednak, z gruszek można również przygotować wiele smacznych potraw wytrawnych, z mięs, czy też do sałatek. Najpopularniejszy jednak w naszym kraju, jest kompot gruszkowy lub zupa owocowa przygotowana z tegoż kompotu.
Z gruszek można jednak przygotować naprawdę wiele innych, równie smacznych potraw.
Możemy je wykorzystać między innymi do takich posiłków, jak:
- pudding ryżowy z karmelizowanymi gruszkami,
- tarta migdałowa z gruszkami,
- sałatka grillowana ze szpinakiem, winogronami i gruszkami,
- konfitura, dżem, powidła, marmolada gruszkowa,
- czy też zapiekane gruszki z ricottą i miodem.
To, jak wykorzystamy te wyśmienite owoce w kuchni, zależy tylko od naszej wyobraźni, dostępnych składników oraz pory roku, zimą bowiem dość ciężko dostać dobre, miękkie i soczyste gruszki.
Najnowsze komentarze